Belgisch alzheimeronderzoek trekt 60 miljoen euro aan

image_pdfDownload as pdfimage_printPrint
De start-ups K5 Therapeutics (België) en Muna Therapeutics (Denemarken) bundelen de krachten. De fusiegroep haalt 60 miljoen euro op voor alzheimeronderzoek. Het Belgische investeringsfonds Droia stond mee aan de wieg van K5 en legt deze keer 12 miljoen euro op tafel. K5 groeide uit het onderzoek van Bart De Strooper, verbonden aan de KUL en het VIB. Alzheimer treft wereldwijd naar schatting 50 miljoen mensen. Medicijnen om de ziekte af te remmen – laat staan te stoppen – zijn er amper.

 

Jan De Schamphelaere, July 9, 2021 (De Tijd) – Het Leuvense onderzoek van Bart De Strooper, een wereldautoriteit in alzheimer, vormt mee de basis van een pan-Europese start-up die 60 miljoen euro startkapitaal meekrijgt. ‘We moeten groot denken, want alzheimer is een complexe ziekte.’

Wat is het coolste onderzoek waar je momenteel mee bezig bent? Met die vraag stapte Luc Dochez van de Belgische investeringsmaatschappij Droia anderhalf jaar geleden het Leuvense labo van Bart De Strooper binnen.

De Strooper is een wereldautoriteit in alzheimer. Hij leidt in Leuven het laboratorium voor onderzoek naar neurodegeneratieve ziektes, een onderdeel van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Sinds enkele jaren runt hij ook het Dementia Research Institute in Londen.

De gesprekken tussen Droia en De Strooper leidden tot de start-up K5 Therapeutics, genaamd naar K5, een berg in Pakistan van meer dan 8.000 meter met de bijnaam ‘hidden peak’.

Daarna begon het idee te rijpen om de krachten te bundelen met de Deense start-up Muna Therapeutics dat al drie onderzoeksprogramma’s in neurodegeneratie heeft lopen. Het resultaat is een kapitaalronde van 60 miljoen euro om de fusiegroep te lanceren.

 

Investeerders

Dat geld komt onder meer van Sofinnova, LSP Dementia Fund en de Belgische investeerders Droia en V-Bio. Ook de farmabedrijven Sanofi en Novo Nordisk (via Novo Seeds) leggen geld op tafel. ‘Het is fijn om te zien dat we erin slagen pan-Europees te denken. Dat is ook nodig, want alzheimer is een complex domein’, zegt Dochez. Het hoofdkwartier van het bedrijf komt in Kopenhagen, terwijl Leuven een grote onderzoeksafdeling krijgt met op termijn een 20-tal mensen.

In Leuven zijn De Strooper en zijn team mogelijk een nieuwe manier op het spoor gekomen om alzheimerpatiënten te helpen. ‘We gaan alzheimer niet genezen, maar we willen het belangrijkste symptoom, dementie, vermijden. Niets meer weten of kunnen, heeft het meeste impact op mensen. Dat zou een grote stap vooruit zijn’, zegt De Strooper. (…)

Read more >

 
 
Source: De Tijd

 

image_pdfDownload as pdfimage_printPrint